Farfalle z mielonym mięsem i warzywami
Lubisz dania z makaronem? Farfalle z mielonym mięsem i warzywami z pewnością Ci zasmakuje! Danie to jest nie tylko pyszne, ale i, za sprawą makaronu zwanego także kokardkami lub motylkami, ciekawie wygląda.
Lubisz dania z makaronem? Farfalle z mielonym mięsem i warzywami z pewnością Ci zasmakuje! Danie to jest nie tylko pyszne, ale i, za sprawą makaronu zwanego także kokardkami lub motylkami, ciekawie wygląda.
Składniki (na 2 spore porcje):
*opakowanie makaronu Farfalle (ok. 400g)
*300 g mięsa mielonego
*1 średni bakłażan
*1 średnia papryka czerwona
*2 duże dojrzałe pomidory
*1 duża marchew
*1 czerwona cebula
*3 ząbki czosnku
*2 łyżki koncentratu pomidorowego
*przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chili, bazylia, oregano, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Bakłażana obieramy i kroimy w kostkę, następnie solimy i odstawiamy na kilka minut (dzięki temu pozbędziemy się nieco gorzkiego smaku warzywa). Na rozgrzanym oleju lub oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mięso i startą na tarce marchewkę. Gdy mięso się podsmaży, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, wyciśniętego z nadmiaru soku bakłażana oraz obrane ze skórki pomidory. Całość dusimy aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie a pomidory puszczą sok. Całość łączymy z koncentratem- dzięki temu sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.
Sos podajemy z makaronem farfalle ugotowanym al dente.
Smacznego! :)