Dlaczego warto jeść pomelo?
Pomelo to soczysty owoc o orzeźwiającym smaku. Sprawdź, dlaczego warto uwzględnić go w diecie!
Pomelo to soczysty owoc o orzeźwiającym smaku. Sprawdź, dlaczego warto uwzględnić go w diecie!
Pomelo to największy owoc z rodziny cytrusów, często nazywany pomarańczą olbrzymią. Owoc ten to nie tylko skarbnica smaku, ale i wielu witamin, głównie witaminy C. Warto wiedzieć, że pomelo zawiera w sobie więcej tej witaminy niż grejpfrut czy nawet cytryna. Spożycie zaledwie 1/6 owocu dostarcza organizmowi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C!
Owoc ten to także świetne źródło potasu, odpowiedzialnego za prawidłowe ciśnienie krwi oraz zachowanie równowagi wodno- elektrolitowej. Regularne spożywanie pomelo zagwarantuje nam także unormowanie napięcia mięśniowego oraz sprawi, że będziemy mieć prawidłowe ciśnienie krwi oraz rytm serca.
Zawarte w owocu pektyny chronią tętnice przed odkładaniem się w nich tłuszczu, co z kolei zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę. To także idealna przekąska dla osób będących na diecie- pomelo zawiera sporo błonnika, który gwarantuje uczucie sytości na długo. Natomiast zawarte w nim enzymy redukują ilość wchłanianego cukru, co korzystnie wpływa na stan naszej sylwetki.
*źródło zdj.: pinterest.com