Co kryją w sobie zielone jabłka?
Jabłko to idealna przekąska, która zapewni nam sporą dawkę witamin i wiele wartości odżywczych. Dlaczego warto uwzględnić w swym jadłospisie zielone jabłka o kwaśnym posmaku?
Jabłko to idealna przekąska, która zapewni nam sporą dawkę witamin i wiele wartości odżywczych. Dlaczego warto uwzględnić w swym jadłospisie zielone jabłka o kwaśnym posmaku?
Jabłka są idealnym owocem, oczyszczającym organizm z toksyn i zalegających resztek pokarmu. Wspomagają metabolizm i pracę jelit, chroniąc je przed stanem zapalnym- wszystko dzięki temu, że jabłka zawierają przeciwutleniacz, zwany polifenolem.
Zielone jabłka to także źródło witaminy C, wzmacniającej naszą odporność oraz błonnika, odpowiedzialnego za uczucie sytości- co ważne, jabłko jest jednym z najmniej kalorycznych owoców!
Warto pamiętać, że najwięcej wartościowych składników kryje się bezpośrednio pod skórką- nie obierajmy zatem jabłek! To właśnie w skórce i bezpośrednio pod nią zawarty jest kwas ursolowy, który hamuje wiotczenie mięśni oraz obniża poziom złego cholesterolu, zmniejszając także poziom tłuszczu i cukru we krwi.