Jak zwalczyć zapalenie pęcherza?
Zapalenie pęcherza to dość uciążliwa dolegliwość. Jak ją zwalczyć?
Zapalenie pęcherza to uciążliwa i bolesna dolegliwość. Jak poradzić sobie z tym schorzeniem?
Bez wątpienia należy udać się do lekarza. Jeśli jednak chcemy nieco złagodzić dolegliwości, warto sięgnąć po naturalne domowe sposoby.
Bez wątpienia pomocne w walce z chorym pęcherzem będą zioła!
*pokrzywa- roślina ta działa moczopędnie, od wieków stosowana jest do zwalczania chorób pęcherza oraz stanów zapalnych nerek. Pokrzywa zapobiega także osadzaniu się piasku, co ważne dla osób narażonych na kamicę nerkową.
Przygotuj napar z 2 płaskich łyżek pokrzywy (znajdziesz ją w sklepie zielarskim lub aptece). Zalej wrzątkiem i pozostaw pod przykryciem około 10 minut. Następnie pij 3 razy dziennie między posiłkami. Pokrzywa poza tym, że pomoże zwalczyć Ci uciążliwe zapalenie pęcherza, dostarczy Ci sporą dawkę żelaza oraz pozytywnie wpłynie na stan Twojej skóry!
*skrzyp polny- działa kojąco na zapalenie dróg moczowych, dodatkowo pozwala pozbyć się toksyn z organizmu!
Łyżkę skrzypu polnego zalej wrzątkiem i pozostaw pod przykryciem na kwadrans. Napar pij 3 razy dziennie między posiłkami, a z pewnością pozbędziesz się niemiłej dolegliwości.
*szałwia- działa kojąco oraz antyzapalnie. Podczas problemów z pęcherzem możesz, poza piciem ziołowych naparów, przygotować także ziołową kąpiel, która złagodzi chorobę.
Dwie łyżki szałwii zalej litrem wrzątku, pozostawiając na ok. 15 minut. Następnie przelej napar do wanny wypełnionej ciepłą wodą. Tak przygotowana kąpiel powinna uśmierzyć dolegliwości.
*żurawina- poza sporą dawką witaminy C oraz kwasów owocowych, żurawina posiada substancje bakteriobójcze.
Jeśli zapalenie pęcherza nie daje Ci spokoju, pij regularnie sok z żurawiny lub spożywaj ją w wersji suszonej- dzięki temu nie tylko pozbędziesz się niemiłego schorzenia, ale także wzmocnisz odporność i poprawisz kondycję swojej skóry. Żurawina ma także zbawienny wpływ na odcień naszych zębów. Jeśli zatem chcesz mieć śnieżnobiały uśmiech, uwzględnij żurawinę w swym jadłospisie!