Lekki mus z białej czekolady
Lubisz delikatne desery? Mus z białej czekolady z pewnością przypadnie Ci do gustu!
Odwiedzili Cię niezapowiedziani goście? Nie masz pomysłu czym ich ugościć? Zrób delikatny mus z białej czekolady!
Przepis jest nie tylko banalnie prosty, ale także nie wymaga wielu składników i przede wszystkim- deser ten jest szybki w przygotowaniu!
Składniki (na ok. 4 porcje):
*300ml słodkiej śmietanki (36%)- ważne, by była schłodzona
*150- 200g białej czekolady
*opcjonalnie: cukier puder (w zależności jak słodki deser chcemy otrzymać)
*dodatkowo: owoce, herbatniki, rozpuszczona czekolada mleczna, posypka, bita śmietana
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając, by się nie przypaliła (możemy dodać odrobinę mleka, dzięki temu mus będzie miał delikatniejszy smak). Śmietankę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno, następnie dodajemy ostudzoną czekoladę. Gotowe!
Aby deser nie był zbyt mdły, możemy dno pucharków wyłożyć pokruszonymi herbatnikami skropionymi kawą, likierem lub herbatą. Mus możemy także przekładać ulubionymi owocami. Aby deser zrobił na gościach spore wrażenie, wierzch musu udekorujmy bitą śmietaną, posypką lub kleksem z rozpuszczonej mlecznej czekolady.
Przed podaniem schłodzić.
Smacznego! :)