Domowy syrop na kaszel
Męczy Cię kaszel? Jesienna aura sprawiła, że złapałaś infekcję dróg oddechowych? Przygotuj naturalny, domowy syrop!
Męczy Cię kaszel? Jesienna aura sprawiła, że złapałaś infekcję dróg oddechowych? Przygotuj naturalny, domowy syrop!
W celu przygotowania domowego syropu zmieszaj ze sobą 2 łyżki octu jabłkowego (najlepiej nierafinowanego), 2 łyżki przegotowanej letniej wody, 2 łyżki miodu oraz przyprawy- ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne oraz ¼ łyżeczki cynamonu i imbiru w proszku.
Gotowy syrop spożywaj 3 razy dziennie po 1 łyżeczce. Mieszankę można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Przed każdym użyciem należy mocno wstrząsnąć.
Ocet jabłkowy, podobnie jak miód, ma działanie antyseptyczne, antybakteryjne i odkażające. Cynamon, imbir i pieprz działają rozgrzewająco oraz oczyszczająco i antybakteryjnie. Spożywanie syropu nie tylko przyspieszy regenerację, łagodząc podrażnienia gardła oraz oczyszczając drogi oddechowe, ale także korzystnie wpłynie na odporność, wzmacniając ją