Syrop z mlecza na ból gardła- jak go przygotować?
Mniszek lekarski, zwany potocznie mleczem, jest rośliną mającą działanie przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe. Ten dobrze znany wszystkim kwiat jest idealnym lekarstwem na choroby górnych dróg oddechowych. Jak przygotować domowy syrop z mlecza?
Mniszek lekarski, zwany potocznie mleczem, jest rośliną mającą działanie przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe. Ten dobrze znany wszystkim kwiat jest idealnym lekarstwem na choroby górnych dróg oddechowych. Jak przygotować domowy syrop z mlecza?
Mniszek lekarski ma głównie działanie przeciwzapalne, dlatego też idealnie sprawdza się w walce z bólem gardła, czy przy zwalczaniu uporczywego kaszlu. Aby przygotować domowy syrop, potrzebny będzie 1 kg kwiatów (pamiętajmy, by wybierać rośliny z pewnego źródła, by nie były zanieczyszczone), 2 cytryny, 1 litr wody oraz 1 kg cukru.
Umyte i pozbawione łodyg kwiaty umieszczamy w wysokim garnku, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Po tym czasie odstawiamy kwiaty, najlepiej w chłodne miejsce, pozostawiając na najbliższą dobę. Następnego dnia przecedź wywar, następnie dodaj cukier oraz sok z cytryn. Powstałą mieszankę gotuj na małym ogniu ok. 2 godziny, aż do uzyskania konsystencji syropu. Gotowy produkt przelej do małych słoiczków. Syrop jest bezpośrednio gotowy do spożycia, należy jednak zużyć go w przeciągu kilku najbliższych miesięcy.