Domowy syrop na kaszel
W zimie nie trudno o infekcje i ból gardła. Tego typu dolegliwości można zwalczyć przy pomocy ziół i naturalnych środków. Jak przygotować domowy syrop na kaszel?
W zimie nie trudno o infekcje i ból gardła. Tego typu dolegliwości można zwalczyć przy pomocy ziół i naturalnych środków. Jak przygotować domowy syrop na kaszel?
Składniki:
*1 litr wody
*1/4 szklanki imbiru
*1/4 szklanki rumianku
*1/4 szklanki prawoślazu
*1/4 szklanki soku z cytryny
*1 szklanka miodu
*1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
Do garnka wlej wodę, dodaj zioła i przyprawy, nieustannie mieszając, doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień. Gotuj aż woda odparuje na tyle, by po odcedzeniu została szklanka wywaru. Do przecedzonego, nieco przestudzonego naparu dodaj sok z cytryny i miód, mieszaj aż do rozpuszczenia składników.
Przygotowany syrop przechowuj w lodówce maksymalnie do dwóch miesięcy. Mieszanka jest odpowiednia zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Należy jednak pamiętać, że produkty z miodem mogą być spożywane przez dzieci powyżej 1 roku życia.
Aby syrop był skuteczny, w przypadku dzieci, należy podawać jedną łyżeczkę mieszanki dziennie, w przypadku dorosłych zaś, jedną łyżkę stołową.