Bananowe ciasto z jagodami
Sezon na czarne jagody w pełni! Chcesz przygotować wakacyjny deser? Przetestuj przepis na bananowe ciasto z jagodami!
Sezon na czarne jagody w pełni! Chcesz przygotować wakacyjny deser? Przetestuj przepis na bananowe ciasto z jagodami!
Składniki:
*3 dojrzałe banany
*1 szklanka jagód
*1 ¾ szklanki mąki tortowej
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*2 duże jajka
*¼ szklanki maślanki
*½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
*½ szklanki masła
*1 szklanka cukru
*szczypta sody oczyszczonej
*szczypta soli
Przygotowanie:
Masło z dodatkiem cukru i jajek ucieramy mikserem, dodajemy maślankę oraz ekstrakt waniliowy. Banany rozgniatamy widelcem na jednolitą masę, łączymy z masłem. Miksujemy, stopniowo dodając przesianą przez sito mąkę z dodatkiem sody i proszku do pieczenia oraz soli.
Na koniec dodajemy jagody, delikatnie mieszając, by nie uszkodzić owoców.
Ciasto przełożyć do 2 keksówek, piec w temperaturze 170 stopni przez około 30- 35 min.
Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! :)
*zdj.: pinterest.com