Słodki chlebek wielkanocny
Wielkanoc to święta pełne aromatów. Przygotuj słodki świąteczny chlebek, który z pewnością zasmakuje domownikom!
Wielkanoc to święta pełne aromatów. Przygotuj słodki świąteczny chlebek, który z pewnością zasmakuje domownikom!
Składniki:
*250ml mleka
*80g masła
*42g drożdży
*500g mąki pszennej
*70g cukru
*szczypta soli
*2 krople aromatu waniliowego
*1 jajko
*1 żółtko
*opcjonalnie: rodzynki, migdały (mogą być płatki migdałowe), skórka cytrynowa/ pomarańczowa, żurawina, kawałki czekolady
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku, dodajemy szklankę mąki, mieszamy i pozostawiamy na kilka chwil. Gdy zaczyn drożdżowy będzie gotowy, dodajemy ostudzone, wcześniej rozpuszczone masło, jajko, cukier, szczyptę soli, pozostałą część mąki oraz aromat waniliowy. Zagniatamy ciasto, dodajemy migdały i pozostałe dodatki wedle uznania, ponownie zagniatamy, pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu aż do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu formujemy z ciasta kulę (lub dwie mniejsze), przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta nacinamy nożem tak, by powstała kratka. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Chleb pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gdy wypiek będzie gotowy, polewamy chleb lukrem oraz posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego! :)