Faszerowane jajka- idealne na Wielkanoc
Wielkanoc to czas, kiedy na stołach królują jajka. Chcesz zaskoczyć rodzinę lub gości wyśmienitym daniem? Przygotuj jajka faszerowane aromatycznymi pastami
Wielkanoc to czas, kiedy na stołach królują jajka. Chcesz zaskoczyć rodzinę lub gości wyśmienitym daniem? Przygotuj jajka faszerowane aromatycznymi pastami.
Podstawą każdej z past jest twarożek, ugotowane jaja, odrobina śmietany lub jogurtu naturalnego, opcjonalnie niewielka ilość majonezu oraz przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ulubione zioła.
Ugotowane jajka przekrawamy wzdłuż, delikatnie wyjmując żółtka. Gotowe pasty nakładamy na wydrążone wcześniej białka
*pasta mascarpone- idealna dla zwolenników delikatnych smaków. Serek mascaropne łączymy z odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy żółtka ugotowanych jaj, następnie łączymy z wcześniej przygotowanym twarożkiem. Całość rozcieramy lub miksujemy na jednolity krem. Aby podkreślić wyjątkowy smak, warto dodać kiełki np.: rzodkiewki lub brokułów
*pasta chrzanowa- wyrazista w smaku, bardzo aromatyczna. Przygotowany wcześniej twarożek łączymy z żółtkami, dodajemy kilka łyżeczek chrzanu, drobno posiekaną szynkę oraz czerwoną paprykę. Dokładnie mieszamy, aż do pełnego połączenia się składników. Pasta idealnie komponuje się ze świeżym koperkiem
*pasta wiosenna- pyszna i zdrowa propozycja dla miłośników świeżych warzyw. Twarożek z żółtkami ucieramy na jednolitą pastę, następnie łączymy z drobno posiekanymi rzodkiewkami, czerwoną papryką, sałatą i świeżym ogórkiem startym na tarce. Całość posypujemy szczypiorkiem lub cebulą dymką
*pasta z suszonymi pomidorami- o wyjątkowym aromacie i wyrazistym smaku. Twarożek ucieramy z żółtkami, dodajemy sporo słodkiej papryki w proszku. Całość łączymy z drobno posiekanymi suszonymi pomidorami w zalewie. Pasta wyjątkowo smakuje w połączeniu ze świeżą bazylią
Smacznego! :)