Rozgrzewająca zupa cebulowa
Robi się coraz zimniej. Nie ma nic lepszego na niskie temperatury, niż rozgrzewająca, gorąca zupa. Jesteś miłośniczką wyrazistych smaków? Wypróbuj przepis na zupę cebulową!
Robi się coraz zimniej. Nie ma nic lepszego na niskie temperatury, niż rozgrzewająca, gorąca zupa. Jesteś miłośniczką wyrazistych smaków? Wypróbuj przepis na zupę cebulową!
Składniki:
*4 duże cebule
*2 litry bulionu drobiowo-warzywnego
*4 łyżki masła
*4 ząbki czosnku
*oliwa z oliwek
*opcjonalnie: szklanka białego wina
*tymianek, liść laurowy, sól, pieprz
**dodatkowo: bagietka, ser żółty
Przygotowanie:
Obraną cebulę pokroić w piórka, następnie wraz z czosnkiem zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy. Jeśli wolimy nieco gęstszą zupę, możemy do odrobiny bulionu dodać nieco mąki- wówczas zupa będzie miała bardziej zawiesistą konsystencję. Dodać tymianek i liść laurowy, zalać szklanką bulionu oraz winem. Gdy alkohol w pełni wyparuje, dodać resztę bulionu. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawać gorącą z dodatkiem grzanek. Dla podkreślenia smaku wierzch zupy można posypać startym serem.
Smacznego! :)
Fot.: heculinarychase.com