Zalety rzeżuchy
Rzeżucha najczęściej kojarzy się z świętami Wielkanocnymi. Chcesz zadbać o dobre samopoczucie i piękny wygląd? Uwzględnij w diecie rzeżuchę!
Rzeżucha najczęściej kojarzy się z świętami Wielkanocnymi. Chcesz zadbać o dobre samopoczucie i piękny wygląd? Uwzględnij w diecie rzeżuchę!
Rzeżucha to aromatyczna roślina, która najczęściej stanowi dekorację Wielkanocnego stołu. Warto jednak wiedzieć, że rzeżucha jest także źródłem wielu witamin i wartości odżywczych, pozytywnie wpływających na nasze zdrowie i urodę.
W okresie wiosennym często czujemy się osłabieni, pozbawieni energii. Wpływ na to ma przesilenie wiosenne, które zwalczyć możemy właśnie dzięki jedzeniu rzeżuchy, która usuwa toksyny z organizmu, dodatkowo dezynfekując organizm! Roślina ta wspomaga także pracę trzustki oraz wpływa na prawidłowy poziom cukru we krwi.
Osoby cierpiące na niedobór magnezu, żelaza lub wapnia powinny regularnie spożywać kiełki rzeżuchy, które są także skarbnicą jodu oraz witamin takich jak A, B1, C, K oraz PP.
Chcesz mieć piękne włosy, nieskazitelną cerę i mocne paznokcie? Jedzenie rzeżuchy pomoże Ci zadbać o urodę! Rzeżucha nie tylko wzmacnia strukturę włosów oraz płytkę paznokci, ale także jest zbawienna w pielęgnacji ceru tłustej, ze skłonnościami do zmian trądzikowych.
Warto zatem uwzględnić w diecie rzeżuchę, która idealnie sprawdzi się w sałatce, jako dodatek na kanapkę, czy aromatyczny składnik zupy.