Dlaczego warto jeść zielone warzywa?
Warzywa to źródło wielu witamin i cennych składników. Układając jadłospis warto uwzględnić w nim głównie zielone warzywa- dlaczego?
Warzywa to źródło wielu witamin i cennych składników. Układając jadłospis warto uwzględnić w nim głównie zielone warzywa- dlaczego?
Zielone warzywa mają sporo chlorofilu- barwnika, który wspomaga proces usuwania toksyn z organizmu. Dodatkowo to świetne źródło błonnika, który zapewnia uczucie sytości na długi czas, dodatkowo wspomagając procesy trawienia.
Zielone warzywa to skarbnica magnezu, odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz żelaza, chroniącego przed anemią, a także kwasu foliowego, który jest istotny zwłaszcza w okresie ciąży, gdyż wpływa na prawidłowy rozwój płodu.
Wybierając zielone warzywa pamiętajmy jednak o tym, że pod wpływem Wysokiej temperatury, tracą zarówno sporą część chlorofilu, jak i kwasu foliowego, dlatego też lepiej wybierać te produkty, które są zdatne do spożycia na surowo