Mielone kotleciki z cukinią
Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj soczystych kotlecików z dodatkiem cukinii!
Mielone kotlety to znana i lubiana potrawa. Jeśli chcesz nieco urozmaicić klasyczne danie, koniecznie wypróbuj mielonych kotlecików z cukinią- są nie tylko pyszne, ale i bardzo soczyste!
Składniki:
*1/2 kilograma mięsa mielonego
*1 średnia cukinia
*1 średnia marchewka
*1 mała czerwona cebula
*2 ząbki czosnku
*1 jajko
*sól, pieprz, czerwona papryka
*bułka tarta
Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy (dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru wody z cukinii). Po około 10 minutach wyciskamy cukinię, by odsączyć wodę, następnie dodajemy startą na tarce marchewkę i drobno posiekaną cebulę. Warzywa dodajemy do mięsa, łączymy z jajkiem i przyprawami. Formujemy małe kotleciki, następnie obtaczając je w tartej bułce.
Smażymy na złoty kolor na oleju.
Potrawa ma ciekawy, lekko słodkawy posmak. Idealnie komponuje się zarówno z ziemniakami, jak i ryżem.
Smacznego! :)