Placuszki pieczarkowe- idealna propozycja na szybki obiad
Nie masz czasu na przygotowanie obiadu? Wypróbuj przepis na pieczarkowe placuszki- są nie tylko proste i szybkie w przygotowaniu, ale i pyszne!
Nie masz pomysłu na szybki obiad? Jesteś zwolenniczką posiłków z dodatkiem warzyw? Wypróbuj przepis na pieczarkowe placuszki- są nie tylko proste i szybkie w przygotowaniu, ale i pyszne!
Składniki (na ok.: 10 placuszków):
*25 dag pieczarek
*mała cukinia
*1 marchewka
*10 dag żółtego sera
*1,5 szklanki mąki
*3/4 szklanki mleka
*pół szklanki wody
*1 jajko
* sól, pieprz, ostra papryka, tymianek
Przygotowanie:
Pieczarki i cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy na kilka minut, następnie wyciskamy, odsączając z nadmiaru soku. Łączymy ze startą marchewką, następnie dodajemy mleko, jajko i wodę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy starty ser oraz mąkę, przyprawiamy wedle uznania.
Placuszki smażymy na głębokim oleju aż do uzyskania złotego koloru. Przed podaniem warto położyć placki na ręczniku papierowym lub sitku- dzięki czemu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
Placuszki idealnie komponują się z dodatkiem sosu czosnkowego.
Smacznego! :)