Ziemniaczana zupa- krem
Znudziła Ci się standardowa, wszystkim dobrze znana zupa ziemniaczana? Wypróbuj krem z ziemniaków i marchewki!
Zupa ziemniaczana jest nie tylko smaczna, ale i bardzo syta- idealnie zatem sprawdzi się na obiad! Jeśli znudziła Ci się standardowa, wszystkim dobrze znana zupa, wypróbuj przepis na delikatny ziemniaczany krem z dodatkiem marchewki!
Składniki:
*5- 6 sporych ziemniaków (w zależności jak gęsty krem chcemy uzyskać)
*2-3 duże marchewki
*1 czerwona cebula (opcjonalnie por)
*1 pietruszka (korzeń)
*1- 1,5 litra bulionu
*2 duże ząbki czosnku
*sól, pieprz, chilli, imbir, majeranek, gałka muszkatołowa
*śmietana lub jogurt naturalny
*opcjonalnie- boczek
Przygotowanie:
Warzywa obierz ze skórki, pokrój w dużą kostkę (dzięki temu lepiej Ci będzie zblendować zupę na krem). Na łyżce oliwy zeszklij cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj warzywa, podlej odrobiną bulionu. Kiedy warzywa nieco zmiękną, wlej pozostałą część bulionu, dodaj sól i pieprz, gotuj pod przykryciem do momentu aż wszystkie warzywa zmiękną. Gdy zupa nieco ostygnie, zblenduj ją na jednolity krem, następnie dopraw pozostałymi przyprawami. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodaj więcej bulionu. Jeśli lubisz nieco bardziej wyraziste smaki, dodaj odrobinę curry. Możesz także pokroić w kostkę boczek, przysmażając go na patelni- zupa z takim dodatkiem nabierze wyjątkowego aromatu!
Krem podawaj z kleksem ze śmietany lub jogurtu.
Smacznego! :)