Bazyliowy sos do warzyw i ryb
Uwielbiasz wyraziste dressingi jednak nie jesteś zwolenniczką niezdrowych i kalorycznych sosów dostępnych w sklepach? Przygotuj domowy sos bazyliowy, idealny do warzyw i ryb!
Uwielbiasz wyraziste dressingi jednak nie jesteś zwolenniczką niezdrowych i kalorycznych sosów dostępnych w sklepach? Przygotuj domowy sos bazyliowy, idealny do warzyw i ryb!
Składniki:
*4 łyżki jogurtu greckiego
*1 łyżka oliwy
*garść świeżej bazylii
*1-2 ząbki czosnku
*sól, pieprz, opcjonalnie: sok z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy aż do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Powstałą mieszankę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubimy bardziej wyraziste dressingi, warto dodać łyżeczkę soku z cytryny.
Sos idealnie komponuje się z warzywami, zwłaszcza pomidorami i ogórkami oraz rybami.
Smacznego! :)