Dżem z dyni
Chcesz zatrzymać jesienny klimat na dłużej? Przygotuj dżem z dyni!
Chcesz zatrzymać jesienny klimat na dłużej? Przygotuj dżem z dyni!
Składniki (na ok.10 małych słoików):
*4 kg dyni (waga po obraniu)
*4 galaretki o smaku brzoskwiniowym
*4 duże jabłka
*1 łyżka soku z cytryny
*1 szklanka cukru
*3/4 szklanki wody
*2 opakowania cukru wanilinowego
*szczypta imbiru, cynamon
*opcjonalnie: skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
Obraną i pokrojoną w drobną kostkę dynię wkładamy do wysokiego garnka, następnie zalewamy wodą i dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Gotujemy na małym ogniu aż do momentu, gdy dynia zmięknie. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka. Dodajemy imbir i cynamon. Podczas gotowania dyni wypuści sporo soku- jeśli lubimy dżemy o bardzo zwartej konsystencji, warto odlać nadmiar soku. W jednej szklance powstałego soku natomiast rozpuszczamy galaretkę, dodajemy do gotującej się dyni i jabłek, zalewamy sokiem z cytryny.
Gotową mieszankę przekładamy do słoiczków, odkładając na godzinę dnem do góry.
Smacznego! :)