Omlet z pomidorami
Weekend to czas, kiedy możemy się nieco porozpieszczać. Masz ochotę na pyszną sycącą kolację lub śniadanie na ciepło? Przygotuj wyśmienity omlet z pomidorami!
Weekend to czas, kiedy możemy się nieco porozpieszczać. Masz ochotę na pyszną sycącą kolację lub śniadanie na ciepło? Przygotuj wyśmienity omlet z pomidorami!
Składniki (2 porcje):
*3 jaja
*75 ml mleka
*0,25 dag pomidorów
*1 czerwona cebula
*ser feta
*opcjonalnie: bekon, szynka, szpinak, papryka
*oliwa z oliwek
*przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy, następnie łączymy z mlekiem, doprawiając do smaku. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na odrobinie oliwy, następnie dodajemy pokrojone pomidory. Zalewamy masą jajeczną i smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu gdy omlet będzie nieco zarumieniony. Następnie przewracamy go na drugą stronę, posypujemy pokruszonym serem feta i nadal smażymy pod przykryciem do pełnego zarumienienia.
Opcjonalnie do omletu można dodać pokrojoną w kawałki szynkę lub podsmażony bekon. Dobrym rozwiązaniem jest także dodanie do masy jajecznej przygotowanego wcześniej szpinaku z odrobiną czosnku.
Smacznego! :)