Figi- zdrowa słodycz!
Figi to nie tylko słodkie i smaczne owoce, to również źródło wielu wartości odżywczych, korzystnie wpływających na nasz organizm!
Figi to słodkie i bardzo smaczne owoce, idealnie nadające się do jedzenia na surowo, jak i w formie dodatku do potrawy, czy jako suszona przekąska. Owoce te poza pysznym smakiem, są także bardzo zdrowe. Jakie właściwości mają figi?
*figi są istną bombą witaminową! Owoce te są bogate w witaminę B1, B2, B6, C oraz PP. Jeśli zatem masz ochotę na coś słodkiego- wybierz figi! To idealna i przede wszystkim bardzo zdrowa przekąska!
*figi posiadają w sobie sporo żelaza- są idealnym lekarstwem na anemię!
*100g tych słodkich owoców dostarcza nam dawkę wapnia porównywalną do tej zawartej w szklance mleka! Figi powinny być zatem chętnie spożywane przez osoby narażone na osteoporozę.
*za sprawą sporej zawartości magnezu, figi pomagają zwalczyć stres, dodatkowo owoce te wzmacniają serce i regulują pracę układu krwionośnego, chroniąc nas przed chorobą wieńcową!
*figi regulują pracę układu pokarmowego! Pozytywnie działają także w walce z hemoroidami.
*dopadło Cię przeziębienie i uporczywy kaszel? Gotowane w mleku figi sprawią, że pozbędziesz się wszelkich dolegliwości! Figi mają właściwości antybakteryjne, działają także wzmacniająco!
*zawarty w figach błonnik przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi!
Figi to zatem nie tylko idealna przekąska, czy dodatek do ciast, deserów lub dziczyzny, ale także źródło wielu wartości korzystnie wpływających na pracę naszego organizmu!