Domowe pączki
Z marmoladą, budyniem, cukrem pudrem lub lukrem- pączki to pyszny i lubiany przez większość osób smakołyk, którym zajadamy się w Tłusty Czwartek. Jak przygotować smaczne, domowe pączki?
Z marmoladą, budyniem, cukrem pudrem lub lukrem- pączki to pyszny i lubiany przez większość osób smakołyk, którym zajadamy się w Tłusty Czwartek. Jak przygotować smaczne, domowe pączki?
Składniki:
*500g mąki pszennej
*50g świeżych drożdży lub 14g drożdży instant
*100g masła lub margaryny
*1/2 szklanki cukru (100g)
*4 żółtka
*1 jajko
* 1 szklanka mleka (250ml)
*1 łyżka spirytusu
* nadzienie: marmolada, dżem, budyń
*olej do smażenia
Przygotowanie:
Lekko ciepłe mleko łączymyz łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i kilkoma łyżkami mąki. Mieszamy, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło.
Żółtka i jajko ubijamy z dodatkiem cukru. Do miski wsypujemy pozostałą część mąki, przygotowany wcześniej zaczyn oraz jajka. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając rozpuszczone, ostudzone masło. Ciasto ugniatamy do momentu, gdy będzie elastyczne i gładkie. Pod koniec ugniatania dodajemy spirytus. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę, rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. Następnie przy użyciu np. szklanki wykrawamy krążki.
Na środek każdego krążka nakładamy nadzienie, przykładamy drugim krążkiem, łącząc dokładnie brzegi. Przygotowane pączki przykrywamy ściereczką, pozostawiając na kolejnych 20-30 minut. Po tym czasie smażymy na głębokim oleju, aż do momentu, gdy pączki będą zarumienione.
Podawać posypane cukrem pudrem, polane lukrem lub polewą czekoladową.
Smacznego! :)
*źródło zdj.: www.pinterest.com