Zupa krem z białych warzyw
Lubisz aksamitne zupy? Chcesz szybko przygotować smaczne i sycące danie? Krem z białych warzyw jest idealną propozycją!
Lubisz aksamitne zupy? Chcesz szybko przygotować smaczne i sycące danie? Krem z białych warzyw jest idealną propozycją!
Składniki (na ok. 4 porcje):
*pół kalafiora
*4 białe szparagi
*3 korzenie pietruszki
*2 średnie ziemniaki
*1 biała cebula
*1-2 ząbki czosnku
*1 litr bulionu
*przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła
Przygotowanie:
Drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklij na odrobinie oliwy lub masła. Dodaj pokrojone warzywa, zalej bulionem. Obierając szparagi, pamiętaj, by odkroić zdrewniałe końcówki. Wywar z warzywami gotuj przez ok. 30 minut, aż do pełnej miękkości warzyw. Następnie przy użyciu blendera, zmiksuj zupę na jednolity krem. Dopraw do smaku.
Podawaj z kleksem ze śmietany lub jogurtu oraz groszkiem ptysiowym lub natką pietruszki.
Smacznego! :)